Łosoś

ł

Ryba morska o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3

Omega-3

  • Kwasy tłuszczowe należące do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), organizm nie potrafi ich syntetyzować, dlatego należy je dostarczać z pożywieniem
  • Mogą być pochodzenia roślinnego (kwas alfa-linolenowy – ALA: oleje lniany, rzepakowy, sojowy, rośliny liściaste) lub pochodzenia rybnego (kwas eikozapentaenowy – EPA i dokozaheksaenowy – DHA)
  • Łosoś jest jednym z najbogatszych, najsmaczniejszych i łatwo dostępnych źródeł kwasów omega-3
  • Zalecenia dotyczące kwasów omega-3 podają wartości bezwzględne: dziennie powinniśmy spożywać 2 g kwasu -linolenowego (ALA) i 200 mg długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA/DHA)
  • 100 g części jadalnych łososia zawiera 0,71 g kwasów EPA
  • Niedobór kwasów omega-3 może przyczynić się do:
    • udaru mózgu
    • zawału serca
    • arytmii
    • niektórych nowotworów
    • oporności insulinowej
    • astmy
    • nadciśnienia
    • chorób oczu
    • zwiększonej zapadalności na infekcje (zmniejszenie odporności)
    • depresji
  • To i tak nie koniec listy, z widocznych objawów niedoboru można dostrzec suchość skóry, łamliwość paznokci i włosów, zmęczenie, częste przeziębienia, a także zaparcia, bóle stawów, trudności z koncentracją
  • Wykazano, że kwasy omega-3 mogą mieć zbawienny wpływ na leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS)
  • Działają przeciwzapalnie, dlatego upatruje się ich leczniczego działania w zwalczaniu wszelkich stanów zapalnych
  • Ważne jest zachowanie równowagi w dostarczaniu kwasów omega-3 i omega-6; do tej drugiej rodziny należy kwas linolowy (LA), który występuje m.in. w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, rzepakowym, w oliwie, oleju z wiesiołka, a także w mleku i produktach zwierzęcych;
  • Stosunek omega-3 do omega-6 e diecie powinien wynosić ok. 1:4
  • Przy wysokim spożyciu WNKT dietę należy wzbogacić w witaminę E, co nie stanowi większego problemu, gdyż dobrym źródłem tej witaminy są właśnie oleje roślinne oraz kiełki pszenicy, warzywa, owoce, masło

MÓZG człowieka to w ponad 60% tkanka tłuszczowa; dzięki kwasom omega-3 wzrasta zdolność mózgu do regulowania sygnałów związanych z nastrojem, poprawia się koncentracja; pozytywny wpływ na mózg ma także lecytyna (żółtka jaj, maślanka, orzechy)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *