Jogurt

jjjjjjjjjjjjjj

Mleczny napój poddany fermentacji z udziałem czystych kultur drobnoustrojów (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus)

  • Cechuje się wyższą niż w mleku przyswajalnością białka, tłuszczu, laktozy i soli mineralnych
  • Zawarte w jogurcie bakterie fermentacji mlekowej nazywa się probiotykami (gr. pro bios – dla życia), mają one wysoką aktywność biologiczną, powodują m.in. rozkład laktozy do cukrów prostych, dzięki czemu osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać jogurty
  • Ponadto probiotyki mają zdolność niszczenia chorobotwórczej flory fekalnej i gnilnej w jelicie grubym, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka tego narządu
  • Bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus potrafią przeżyć w przewodzie pokarmowym nawet do kilku tygodni, co korzystnie wpływa na układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom (dobry efekt żywieniowy zapewnia liczba 100 mln bakterii w 1 ml napoju)
  • Obserwuje się pozytywny wpływ jogurtu w leczeniu i/lub zapobieganiu chorób:
    • jelit: rak, zespół jelita nadwrażliwego
    • alergicznym
    • krążeniowym: spadek stężenia cholesterolu, spadek ciśnienia
    • pokarmowym: w leczeniu biegunek, wrzodów
    • moczowym: infekcje dróg moczowych i pochwy
    • W przypadku produkcji jogurtów owocowych dodatkiem smakowym są przeciery, pulpy owocowe, aromaty, które często poddawane są zakonserwowaniu (zawierają substancje konserwujące), a duża ilość cukru czyni jogurt produktem o wiele bardziej kalorycznym; dlatego jogurty owocowe nie są polecane dla osób odchudzających się i dbających o uzębienie (próchnica!); jeśli już byśmy chcieli uzyskać jogurt smakowy przyrządźmy go sami dodając dżem, powidła, zagęszczony sok własnej roboty, owoce świeże i/lub suszone, cynamon czy wanilię.
    • Na szczególną uwagę zasługują jogurty zawierające inulinę – rodzaj błonnika, dzięki któremu wzrasta wchłanianie wapnia
  • Orzechy i nasiona można dodawać do jogurtu, sałatek, stosować jako panierkę, w postaci masła orzechowego (kanapki, tosty, naleśniki, do sosów)

UWAGA NA JOGURTY LIGHT/FITNESS! Jogurty, które na opakowaniu mają napis „light”, „fitness”, „0%” charakteryzują się obniżoną zawartością tłuszczu lub w ogóle go nie zawierają. Ale należy uważać, czytając etykiety, bo może okazać się, że produkt light ma więcej kalorii niż zwykły. Dlaczego? Kosztem ubytku tłuszczu zwiększono np. ilość węglowodanów, albo dodano więcej zagęszczaczy czy innych sztucznych substancji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *