Brokuły

llllll

Zielone warzywo z rodziny krzyżowych

  • Obniżają ryzyko zachorowania na raka (szczególnie pęcherza moczowego i jelita grubego)
  • Do walki z rakiem przyczyniają się składniki zawarte w brokułach:
    • związki siarkowe
    • fitoskładniki: sulforafan i indole
    • witamina C
  • Obecność kwasu foliowego chroni płód przed rozwojem wad cewy nerwowej i pozytywnie wpływa na układ krążenia
  • Będąc źródłem karotenoidów wpływają na prawidłowe funkcjonowanie oczu oraz chronią przed działaniem promieni UV współdziałając z witaminą C
  • Ochronę serca zapewnia obecny w brokułach potas, witamina C, karotenoidy, flawonoidy
  • Najwięcej korzystnych dla zdrowia składników znajduje się w różyczkach brokułów
  • Nadają się do spożywania na surowo, ugotowane na parze jako dodatek do dań, do zapiekanek, sałatek, past, sosów
  • Dopuszczalna dzienna dawka brokułów: 2 filiżanki; większa ilość może zaszkodzić zaburzając pracę tarczycy (obecność związków wolotwórczych)

Sulforafan – zwiększa aktywność enzymów biorących udział w usuwaniu związków rakotwórczych z organizmu; niszczy uszkodzone komórki

Indole – powstrzymują rozwój nowotworu wrażliwego na estrogen (rak piersi)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *