Borówki

Untitled-6

Należą do grupy owoców jagodowych, wśród których można wymienić także żurawiny, jeżyny, jagody, maliny, truskawki, porzeczki

 

 

ANTYOKSYDACYJNY EWENEMENT

  • Borówki zawierają tyle antyoksydantów i w takich proporcjach, jakich nie znajdziemy w żadnych innych owocach czy warzywach
  • Jedna porcja tych owoców dostarcza tyle przeciwutleniaczy co 5 porcji jabłek, marchwi czy brokułów

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

  • Zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów
  • Poprawa stanu skóry
  • Opóźnianie procesów starzenia
  • Możliwość zmniejszania ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, demencji starczej, katarakty
  • Hamowanie stanów zapalnych przewodu pokarmowego dzięki taninom

ANTOCYJANY

  • Barwnik nadający owocom niebieskofioletowy kolor, im intensywniejszy tym go więcej
  • Działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie
  • Podobny we właściwościach do aspiryny: rozszerza naczynia krwionośne i hamuje agregację płytek

KWAS ELLAGENOWY NA RAKA

  • Możliwy hamujący wpływ na przemiany metaboliczne prowadzące do powstania nowotworu

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *