Wpływ żywności na zdrowie

Nie ulega wątpliwości, że im mniej przetworzony jest dany produkt, tym korzystniej dla nas. Bo procesy przemiany surowca w produkt wiążą się ze stratami wartości odżywczej i pogarszają jego walory smakowe, które producenci często nadrabiają chemicznymi dodatkami.

Szybkie tempo życia narzuca nam korzystanie z półproduktów, łatwych i szybkich do przygotowania i zjedzenia. Ale wiąże się z tym ryzyko – że w końcu nabawimy się choroby, która rozwinie się na tle wyhodowanej przez „chemię” otyłości czy niskiej odporności.

Produkty spożywcze, o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie, to będą produkty jak najbardziej zbliżone do swej naturalnej postaci i/lub wykorzystujące mało inwazyjne metody przetwarzania.

Np. wędlina, kupiona w sklepie, najprawdopodobniej nabita jest solą i wodą, azotynami i innymi substancjami chemicznymi. Nie jest dla nas zdrowym produktem. Lepsza będzie wędlina, którą samodzielnie przygotowaliśmy: kupując np. pierś z indyka, doprawiając ją i piecząc lub gotując na parze. Fakt, zajmie to więcej czasu, ale czy nie powinniśmy na żywienie patrzeć przez pryzmat naszego zdrowia? – zjadając samodzielnie przyrządzoną szynkę nie szprycujemy się substancjami chemicznymi i solą, które mogą przyczynić się do rozwoju nadciśnienia, na którego leczenie musielibyśmy wydawać dodatkowe pieniądze? Co do nas bardziej przemawia? Czy 10 minut więcej dla własnego zdrowia to duży koszt?

A serki do smarowania pieczywa? Dużo tłuszczu i przypraw. Nie lepiej kupić chudy twaróg, wymieszać go z jogurtem naturalnym, odrobiną oleju roślinnego, zieleniną i innymi naturalnymi dodatkami? Co z tego masz? Satysfakcję, pobudzanie ciekawości (bo możesz eksperymentować tworząc różne smaki), i najogólniej mówiąc – zdrowie. Resztę zalet znajdziesz sam podczas przygotowywania i konsumpcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *