Dieta w chorobie wrzodowej

Cele: zmniejszenie objawów, ograniczenie narastania choroby, dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych i odpowiedniej ilości energii, neutralizacja soków żołądkowych

Charakterystyka:

  • ograniczenie produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (rosoły, wywary warzywne, grzybowe, kwaśne napoje, wody gazowane, nie rozcieńczane soki owocowe i warzywne, alkohol, kawa, herbata, produkty marynowane, smażone, wędzone, ostre)
  • łatwo-strawność diety
  • niewielkie zwiększenie udziału pełnowartościowego białka w diecie (mięso, twaróg, jaja, ryby)
  • pochodzenie 30% energii z tłuszczu (masło, śmietanka, oleje roślinne)
  • wyłączenie z jadłospisu produktów ciężkostrawnych, wzdymająch, ostrych
  • regularność i umiarkowane ilości
  • 5 posiłków o temperaturze nie za wysokiej i nie za niskiej, najlepiej o konsystencji papkowatej
  • indywidualne dostosowanie produktów w zależności od występujących dolegliwości
  • ostatnio dyskutowane:
    • mleko nie goi wrzodów, ma działanie bardziej kojące niż gojące (na chwilę neutralizuje kwas solny powodując następnie wzmożone jego wydzielanie)
    • zwiększyć spożycie błonnika? Obecność błonnika w diecie nie czyni z niej diety lekkostrawnej. Dowiedziono, że 45% osób na diecie bogato resztkowej (z dużą ilością błonnika)i aż 80% na diecie lekkostrawnej miało nawroty choroby wrzodowej. Najlepiej samemu przetestować wpływ diety na przebieg choroby
    • sok z surowej kapusty lekiem na wrzody
    • zielona herbata łagodzi stan zapalny w błonie śluzowej żołądka

Czas trwania

  • uzależniony od przebiegu choroby, stopnia zaawansowania, stosowanych leków

Efekty

  • zmniejszenie objawów poprzez ograniczenie pobudzania żołądka do wydzielania kwasu solnego
  • lepsze samopoczucie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *