Dieta bogatobiałkowa

Cele: odbudowa uszkodzonych tkanek (oparzenia, zranienia, nowotwory, wyniszczenie, gorączka, rekonwalescencja), wzrost masy ciała, wspomaganie przy kształtowaniu masy mięśniowej

Charakterystyka:

  • w zależności od rodzaju schorzenia i istnienia chorób dodatkowych ustala się poziom i źródło pochodzenia białka
  • białko pokrywa 15-20% całkowitej energii, tzn. jego spożycie powinno wynieść 1,2-2g na kg masy ciała, w cięższych przypadkach może dochodzić nawet do 3g na kg masy ciała na dobę
  • 2/3 białka zazwyczaj powinno pochodzić z produktów zwierzęcych
  • w przypadku kształtowania masy mięśniowej dobiera się szczególne rodzaje białek, zawierających aminokwasy wpływające na funkcjonowanie i budowę mięśni oraz ogranicza się tłuszcz
  • każdy posiłek powinien zawierać konkretną ilość białka, należy unikać posiłków bezbiałkowych oraz posiłków dostarczających nadmierne ilości białka
  • źródłem białka są przede wszystkim mięsa, ryby, twarogi, mleko, jogurty, jaja, nasiona roślin strączkowych

Czas trwania

Czynniki decydujące o zakończeniu diety bogatobiałkowej to:

  • poprawa stanu zdrowia pacjenta (wygojenie ran, nabranie sił, aktywność fizyczna)
  • zaprzestanie treningu siłowego
  • uzyskanie należnej masy ciała
  • pojawienie się objawów ubocznych: pogorszenie funkcjonowania nerek,wątroby, obrzęki

Efekty

  • regeneracja tkanek
  • przywrócenie sił życiowych
  • rozbudowa tkanki mięśniowej
  • uzyskanie należnej masy ciała

UWAGA!

Zbyt długo stosowana dieta bogatobiałkowa może nadmiernie obciążać nerki i wątrobę. Należy zachować ostrożność wykonując co miesiąc badania laboratoryjne (parametry oceniające funkcjonowanie nerek i wątroby). Należy również uważać wybierając źródła białka w postaci mięs i przetworów mlecznych, aby dieta bogatobiałkowa nie zamieniła się w dietę wysokotłuszczową, prowadząc do rozwoju otyłości i dyslipidemii. Dieta bogatobiałkowa może przyczynić się do niedoborów witamin z grupy B.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *