Czym właściwie jest zdrowe odżywianie?

Temat wydawałby się nam dobrze znany. Zdrowe odżywianie – cóż to jest? Z jednej strony spożywanie zdrowej nieprzetworzonej żywności, z drugiej – prawidłowe nawyki żywieniowe, przedstawione w postaci prostych zaleceń jako 6U:

1) Uregulowanie – 5 posiłków dziennie w 2-3 godzinnych odstępach
2) Umiarkowane porcje – brak przejadania się i głodzenia
3) Urozmaicone produkty
4) Unikanie nadmiernego spożycia cukru, soli i produktów z białej mąki
5) Użycie właściwych technologii – gotowanie na parze, pieczenie, duszenie
6) Uprawianie aktywności fizycznej

Nowym, niezmiernie ważnym, zaleceniem jest też Uświadomienie czyli zmiana sposobu myślenia o jedzeniu, dokonywanie dobrych wyborów, wiedza o wpływie żywności na stan zdrowia. Zasady te od dawna praktykuję w swoim codziennym życiu. Uważam je za podstawę utrzymania prawidłowej masy ciała. Ale co z drugą połową sukcesu? Czyli z samym jedzeniem? Problem jakości żywności narasta, jestem przerażona lobbingiem wielkich koncernów spożywczych, które kładą nacisk jedynie na własny zysk, nie licząc się ze zdrowiem konsumenta. W europejskim instytucie do spraw bezpieczeństwa żywności zasiada aż 13 współpracowników firm spożywczych. Co do ekologicznej żywności również pojawiają się wątpliwości. Coraz więcej jest doniesień związanych z glebą, na której rosną
eko-rośliny. Czy jest ona wystarczająco dobrze zmineralizowana? Czy jej wyjaławianie nawozami przez 10 lat użytkowania spowoduje że nowe metody przywrócą jej zdolność do
wzbogacania roślin w witaminy i minerały? Jako zwolenniczka naturalnego podejścia chciałabym jeść przede wszystkim to co zdrowe i wzmacniające organizm. Ale tak naprawdę nie czuję 100% pewności co do jakości produktów które kupuję. Czytam etykiety, zwracam uwagę na obecność konserwantów, sztucznych barwników, cukru, soli, tłuszczu. Im mniej w składzie tym lepiej. Pytam siebie jaki jest złoty środek? Zdrowy rozsądek, racjonalne myślenie, wiedza, świadomość, dobra organizacja (planowanie!). Tym powinniśmy się kierować idąc na zakupy. Bardzo łatwo jest dać się omamić wielkim firmom spożywczym, kupując ich produkty, dajemy im pieniądze m.in. na wszechobecną reklamę, która zmanipuluje kolejnego konsumenta.

Czyli:
1. Wybierajmy produkty regionalnych firm.
2. Kupujmy od zaufanych rolników.
3. Jeśli chcemy kupić ekożywność – szukajmy polskich producentów,
sprawdzajmy certyfikaty, stronę internetową firmy (ważny opis produkcji).
4. Unikajmy nadmiaru – nie dajmy się wciągnąć w sieć słodkich, słonych czy
tłustych produktów, które są niedrogie, niby smaczne, ale niezdrowe
(poczucie smakowitości często wynika z jedzenia przeważającej ilości właśnie
takich produktów, które zmieniły nasze postrzeganie smaku, doświadczenie w
którym rezygnujemy na 2 tygodnie z cukru pokazuje jak bardzo znowu zaczynają
nam smakować naturalne cukry nieprzetworzonych zbóż czy warzyw, tak jak u
niemowląt).

W tym wszystkim problemem jest jeszcze czas. Mówi się że zdrowie jest najważniejsze, a tak naprawdę poświęcamy mu bardzo niewiele czasu. Nie mamy kiedy kupić zdrowych składników i przygotować z nich zdrowy posiłek. Bywają tygodnie, że z naszego rozkładu dnia znika aktywność fizyczna. Nie mamy nawet czasu pobyć z własną rodziną. A te wszystkie czynniki decydują o zdrowiu. Przewlekły stres może długo nie dawać o sobie znaku, aż wymęczony układ odpornościowy w końcu padnie, i zaczyna się lawina problemów – bóle żołądka, zaparcia, bóle głowy, problemy skórne, częste przeziębienia, nadciśnienie, cukrzyca… itd. W takich sytuacjach oraz gdy nie mamy dostępu do zdrowej żywności , warto poszukać suplementów, które uzupełnią różne żywieniowe niedobory. Czym się kierować przy wyborze? Przede wszystkim tym, że dany suplement powinien być naturalny (niesyntetyczny), nieprzeładowany nadmiarem witamin i minerałów, charakteryzujący się synergią działania składników, która poprawia wchłanianie. Ważny jest też cel działania – na co są skierowane dane preparaty, często zawierają składniki o wielorakim pozytywnym działaniu na cały organizm. Wśród nich możemy również znaleźć napoje czy preparaty wspomagające detoksykację. Proces oczyszczania działa uzdrawiająco na cały organizm. Chcąc zmienić swój sposób żywienia, warto zacząć właśnie od niego. Zyskamy lepszy metabolizm, oczyścimy się z toksyn, złogów, będziemy lżejsi, a to co przyjmiemy będzie się lepiej wchłaniało. Suplementy zawierające składniki do których nie mamy dostępu, jak np. egzotyczne owoce czy aloes mają bardzo korzystne działanie na nasze zdrowie, dlatego warto po nie sięgnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *