Płatki owsiane

platkiowsiane2

Czym się różnią poszczególne rodzaje płatków?

  • Zwykłe – nadają się do spożycia bez obróbki wstępnej, choć lepsze walory smakowe uzyskuje się po namoczeniu lub ugotowaniu
  • Górskie – przed spożyciem wymagają obróbki termicznej
  • Błyskawiczne – nie wymagają dodatkowej obróbki termicznej, można je spożywać jako dodatek do jogurtów, mleka, musli, są najbardziej lekkostrawne

Które płatki wybrać, aby zyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych?

Płatki zwykłe – ich wartość odżywcza jest większa dzięki mniejszej obróbce w procesie technologicznym w porównaniu do pozostałych rodzajów; również możliwość spożywania płatków owsianych zwykłych na surowo pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych

Na płatki górskie można się zdecydować np. zimą, gdy spożywamy więcej ciepłych potraw (ale uwaga! gotowanie niszczy zawarte w płatkach witaminy z grupy B!) Z kolei płatki błyskawiczne spełniają swoją rolę w dietach lekkostrawnych, mogą je spożywać osoby mające problemy z uzębieniem, lub po prostu lubiące bardziej rozdrobnione produkty. Poza gotowaniem silne rozdrabnianie również pogarsza właściwości zdrowotne produktu.

DLACZEGO PŁATKI OWSIANE MAJĄ KORZYSTNY WPŁYW NA ZDROWIE?

  • Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że płatki mogą świetnie „zabijać głód” pęczniejąc w żołądku; po przejściu do dalszych części przewodu pokarmowego spełniają funkcję oczyszczającą, wiążącą cholesterol; mogą również zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego
  • Normalizują poziom cukru we krwi, dzięki stopniowemu uwalnianiu energii z węglowodanów złożonych, których są jednym z głównych źródeł; dlatego zalecane są w żywieniu cukrzyków
  • Są źródłem wielu składników odżywczych:
  • Magnez

  • Potas

  • Cynk

  • Miedź

  • Mangan

  • Selen

  • Żelazo

  • Witamina B1

  • Kwas pantotenowy

  • Polifenole, ligniny

  • Witamina E

platkiowsiane

Płatki owsiane zawierają także tłuszcz, który może spowodować zjełczenie produktu. Dlatego dobrze jest przechowywać płatki w chłodnym miejscu.

1 komentarz

  1. budowa www pisze:

    Mam nadzieje ze to nie ostatni twoj artykul:)

Zadaj pytanie dietetykowi

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress